Nacięcie krocza podczas porodu
Witam,
B-karoten jest prekursorem witaminy A, który często jest również nazywany karotenem - występuje on głównie w dużych ilościach w ciemnozielonych warzywach liściastych i ciemnopomarańczowych warzywach i owocach (z wyjątkiem pomarańczy). I w zasadzie jest ona o wiele bardziej bezpieczna dla organizmu niż witamina A w postaci retinoidów (wątroba, tłuszcz mleczny, śmietana, masło, żółtka jaj).
Jednak według zaleceń kobiety w ciąży powinny jeść:
Owoce i warzywa bogate w witaminę C -2 porcje*
Owoce i warzywa ciemnozielone, pomarańczowe i liściaste - 1 porcja (czyli produkty bogate w B-karoten)
* 1 porcja to: 1 talerz czystej zupy jarzynowej, 2 szkl. surówki lub 3 szkl. gotowanych warzyw
Pozdrawiam,
A. Erdmann
www.kalorynka.pl
W ciąży nie należy spożywać beta karotenu w postaci tabletek natomiast nie ma potrzeby ograniczania produktów będących źródłem beta karotenu gdyż organizm wytworzy z nich tyle witaminy A ile potrzebuje i w takim przypadku nie ma ryzyka toksyczności.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie 6 marchwi dziennie – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak długo brać suplementy diety? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Zakrzepica i cukrzyca a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy spożywam za dużo witaminy A w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaka jest bezpieczna dawka witaminy A? – odpowiada Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
- Skuteczna dieta na zajście w ciążę – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski