Czy czerwienie twarzy podczas jedzenia może być wynikiem alergii?

Jestem po 6 miesięcznej kuracji lekiem Axotret. Odstawiłem go 2,5 miesiąca temu. Nadal odczuwam skutki uboczne tj. zaczerwienienie twarzy, wypieki na twarzy podczas wysiłku. Skóra po kuracji jest bardzo wrażliwa i delikatna dlatego pielęgnacja twarzy to Cetaphil M, Physiogel. Natomiast dziwne zachowanie mojej skóry to takie, że podczas jedzenia na twarzy pojawiają się czerwone plamki wokół nosa i okolice brody, które swędzą później po około godzinie wszystko w miarę się uspokaja. Zastanawiam się czy może to być alergia pokarmowa spowodowana braniem leku, czy organizm się oczyszcza z leku i dlatego świruje?
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty