Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Oczywiście nabiał jest bardzo zdrowy, ale jak wszystko należy go spożywać z umiarem. Zbyt duża ilość nabiału w dieicie niesie ze sobą ryzyko przebiałczenia organizmu jeżeli jest związana także z dużą konsumpcją mięsa i nasion roślin strączkowych. Przebiałczenie prowadzi do wielu niekorzystych skutków, w tym do zakwaszenia organizmu (nie żołądka, gdyż tu produkty mleczna mają w większości działanie alkalizujące), ale na poziomie komórkowym prowadzą one do wytowrzenia się przewagi związków kwaśnych, nadmiernie obciążają nerki, wątrobę i układ immunologiczny. Dorosły człowiek może bezpiecznie w ciągu dnia wypić około 1 litra mleka (lub jego odpowiedniki, przy czym w przypadku jogurtu będzie to ok. 800 g, ale już tylko 150 g twarogu). Jeżeli czasem zje Pani więcej to nic się nie stanie, ale długofalowo lepiej się ograniczyć do takiej ilości i wprowadzić do diety także inne produkty. Proszę także pamiętać, że na każde źródło białka, które spożywamy powinniśmy w diecie uwaględnić odpowiednią porcję równoważących równowagę kwasowo-zasadową owoców i warzyw. Jeżeli jest Pani zwolennikiem picia białych napojów to mleko zwierzęce można także zamienić cześciowo na mleka roślinne (sojowe, orzechowe) celem zwiększenia różnorodności diety.
Witam Panią.
Pani mama ma rację. Zbyt duża ilość nabiału zakwasza organizm. Proszę zmniejszyć ilość nabiału, uzupełnić dietę w produkty zasadotwórcze i pić duże ilości wody a w ten sposób ograniczy Pani prawdopodobieństwo zakwaszenia organizmu.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Wszystko w nadmiarze może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego istotna jest zbilansowana i pełnowartościowa dieta.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie owsianki na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nabiał a glikemia – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na noc zamiast białego sera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie produkty mleczne można jeść przy diecie na odchudzanie?? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Łączenie pomidorów z twarogiem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie
Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-
Dieta na mocne zęby i kości (prezentacja edukacyjna)
Dieta na mocne zęby i kości - gęstość kości Nasze
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Recepta na jedzenie Szklanka mleka i zdrowe kości