Czy jest możliwość uczulenia na witaminę C?

Witam. Chciałabym zapytać czy jest możliwość uczulenia na witaminę C stosowaną doustnie lub zęwnetrznie na twarz np w żelach lub kremach. Kilka dni temu dostałam wysypkę na czole i okolicach nosa. Wysypka jest w kolorze skóry, nie swędzi. Nadal się utrzymuje, skóra jest sucha. Zastanawiam się czy to właśnie witamina C ją spowodowała, ponieważ w ostatnich dniach byłam chora i zażywałam tabletki z wit C, aspirynę, dodatkowo piłam soki wyciskane z pomarańczy.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowna Pani, uczulać mogą konserwanty zawarte w tych produktach. Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty