Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Do tej pory nie spotkałam osoby uczulonej na kwas hialuronowy ale teoretycznie może uczulenie wystąpić. Kwas hialuronowy jest naturalnym składnikiem naszych tkanek. Alergie podczas używania kremów czy serum mogą wystąpić, częściej na skutek innych składników zawartych w tych substancjach,
Pozdrawiam,
Katarzyna Mudel

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty