Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Interpretacja wyników IgA i anty-tGT – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik badania anty-tGT u dziecka do analizy – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wyniki badań w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy te wyniki jednoznacznie świadczą o celiakii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Proszę o interpretację wyników badań na przeciwciała – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- P/c. p .transglutaminazie tkankowej – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Prośba o pomoc przy interpretacji wyników pod kątem celiakii – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie kroki podjąć, by pomóc dziecku i co poza celiakią może wskazywać na taki wynik? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mogę mieć jednak celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Serologia - badania serologiczne i konflikt serologiczny
Serologia, nauka o reakcjach antygenu z przeciwcia
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje