Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Najprawdopodobniej nie jest pani uczulona, a już na pewno nie na sterydy. Przy stosowaniu leków wziewnych dochodzi do fizycznych podrażnień, górnych dróg oddechowych. Nie da się wykluczyć nadwrażliwości na substancje wypełniajcie. Trzepa próbować popracować nad techniką inhalacji, ewentualnie zmienić typ inhalatora.Konsultacja pneumonologiczna to bardzo dobry pomysł.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie sterydów na alergię – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak leczyć nadreaktywność oskrzeli? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy to mogą być objawy jakiejś alergii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na substancje słodzące a zażycie tabletki na gardło zawierającej słodziki – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy gastroskopię można wykonać u osoby z astmą? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy te objawy h dziecka mogą wskazywać na alergię? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy to alergia, czy może astma? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Opuchlizna migdałków po zjedzeniu orzechów a alergia – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Alergia. Kiedy nosić adrenalinę? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Czy możliwe jest uczulenie na kontrast po tomografii? – odpowiada Bartłomiej Rawski