Witam. Mam uczulenie na substancje słodzące i zażyłam tabletkę na gardło w której substancje słodzące są jednym ze składników. Od zażycia minęło 6 godzin. Czy jest możliwe, że po takim czasie wystąpi szok anafilaktyczny?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, teoretycznie może nastąpić późna reakcja anafilaktyczna jednak proszę ze spokojem obserwować swoje ciało i w razie wystąpienia objawów udać się do lekarza. Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wynik badania VNG błędnika do analizy – odpowiada Piotr Jurczyk
- Czy są potwierdzone przypadki uczulenia na probiotyki? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy kwas hialuronowy może spowodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada
- Czy ta przypadłość wymaga leczenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożycie pomidora a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy kwas hialuronowy w kosmetykach może powodować obrzęk i alergię? – odpowiada Lek. Katarzyna Mudel
- Problem ze spływaniem wydzieliny do gardła a alergia – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Stosowanie leku Duomox na bóle gardła – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia. Kiedy nosić adrenalinę? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Alergia na kurz i pyłki a długoterminowe stosowanie leku Loratadyna – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski