Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie reakcja anafilaktyczna przebiega w przeciągu do kilku minut od zadziałania alergenu.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Użądlenie przez osę a alergia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Obrzęk języka, bolesność gardła i katar a wstrząs anafiaktyczny – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie na jad osy a możliwość wstrząsu anafilaktycznego podczas robienia tatuażu – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy jest możliwa alergia na pomidory? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy podczas brania Symescitalu można stosować leki przeciw alergii? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy możliwy jest wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w tej sytuacji mogę szczepić się na Covid 19? – odpowiada Lek. Justyna Kuc-Gratel
- Jaka jest maksymalna dawka leku Zyrtec dla dziecka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na substancje słodzące a zażycie tabletki na gardło zawierającej słodziki – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt