Spożycie pomidora a alergia

Witam. Mam 20 lat. Około godzinu 13 zjaflem pomidora po czym skuchla mi warga.około godziny 15 l Lekarz zapisal mi zyrtec. Moje pytanie to czy moge dostac wstrzasu anafilaktycznego?
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Aleksander Ropielewski
95 poziom zaufania

Nie reakcja anafilaktyczna przebiega w przeciągu do kilku minut od zadziałania alergenu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty