Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jest możliwe rozwiniecie alergii dopiero po kilkukrotnym narażeniu na antygen, w tym wypadku jad pszczeli. Ciężko ocenić wpływ zanieczyszczeń chemicznych, wydaje się to możliwe ale nie wyklucza alergii. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wynik badania na uczulenie na jad pszczoły – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Testy na jad pszczeli i osy – odpowiada Magdalena Mroczek
- Skutki użądlenia przez pszczołę u osoby uczulonej na jad – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak postępować przy bardzo silnym uczuleniu? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jak postępować przy uczuleniu na jady owadów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik testów z krwi na jad osy, pszczoły i szerszenia i test BRT – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Atopowe zapalenie skóry a wstrząs anafilaktyczny – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Uczulenie na farbę do włosów – odpowiada Lek. Marta Hat
- Testy sprawdzające uczulenie na jad osy – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wiarygodność testów alergicznych w kierunku alergii na jad owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
Jad pszczeli - zastosowanie
Jad pszczeli to najskuteczniejsza broń pszczół. Dz