Czy przy skazie białkowej można jeść soję?

Witam. Choruje do ponad 20 lat na skaze białkową. Czyli na białko z mleka. Nie spożywam każdego rodzaju mleka, sera białego i każdego rodzaju śmietany. Również nie spożywam kreatyniny.. Po za tym wszystkie inne produkty zjadam. Czy białko sojowe jest bezpiecznie lub jakie inne postacie białka mogę spożywać. Chodzi mnie o odżywki białkowe na siłownię. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 42 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Nie ma przeciwwskazań do spożywania soi. Źródłem białka w diecie powinny być: mięsa dowolnego rodzaju (wieprzowe, wołowe, drób: kurczak, indyk), ryby, jaja, suche nasiona roślin strączkowych, masło orzechowe 100%.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty