Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Ten lek ma kategorię B, więc powinien być stosowany jedynie w przydapku zdecydowanej konieczności. Najlepiej skonsultować to ze swoim ginekologiem, gdyż w takim przypadku konieczne jest znanie Pani choroby i jej nasilenie, żeby określić, czy korzyści będą większe niż ryzyko.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tabletki antydepresyjne a planowanie ciąży – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy można zażyć zawiesinę Pyrantelum w 38 tygodniu ciąży? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy tabletki na odchudzanie mogą powodować uszkodzenie płodu? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Leczenie nerwicy a ciąża – odpowiada Lek. Marta Hat
- Czy lek Budiair zaszkodzi ciąży? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Stosowanie maści we wczesnej ciąży – odpowiada Lek. Marta Hat
- Stosowanie leku Lamitrin w ciąży – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy tabletki dopochwowe Clotrimazolum są bezpieczne? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Izotek i tabletki antykoncepcyjne na problemy ze skórą – odpowiada Lek. Alicja Adaszewska
- Czy Zentel może powodować wady w rozwoju płodu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski