Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuje udać się do lekarza dermatologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zakażenie świerzbowcem a ciąża – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Testy płatkowe a alergia na nikiel – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Możliwość zakażenia świerzbowcem a prącie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia a stosowanie makijażu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dokuczliwe swędzenie i pęcherzyki z przezroczystym płynem – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Dermokosmetyki dla cery naczynkowej z łojotokowym zapaleniem skóry – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak może objawiać się u mnie alergia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Sól z morza martwego na łuszczycę – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak objawia się alergia na cytrusy? – odpowiada Mgr Iwona Jakubiak
- Co na bolesne zgrubienia na skórze w wyniku alergii na słońce? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Świerzb - przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby
Świerzb jest chorobą zakaźną, która wbrew obiegowy
Choroby skóry - trądzik, AZS, łupież, łuszczyca, alergia kontaktowa
Choroby skóry mogą być różnorodne. Krostki, zaczer
Swędzenie nóg - najczęstsze przyczyny
Swędzenie nóg to dokuczliwa przypadłość, z którą w