Alergia. Fakty i mity
Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.
Witam,
oprócz wykluczenia produktów z glutenem istotne jest taki ułożenie diety, by odbudować u dziecka kosmki jelitowe. Inaczej cały czas treści jelitowe będą wyrzucane na zewnątrz przez skórkę. Podstawą w diecie są jadane na kolację i śniadania kasze - jaglana, kukurydziana, ryż naturalny - gotowane na wodzie z dodatkiem owoców i oleju lnianego przed zjedzeniem. Konieczne są jarskie zupy i dania obiadowe z dodatkiem strączkowych.
Konieczna jest eliminacja nabiału i cukru w 100%. Przydaje się również kąpiel oczyszczająca na włosogłówkę.
Z alergii wychodzi się dietą w 6 miesięcy. Niezbędna jest jednak wiedza, jak oczyścić i wzmocnić dietą organizm dziecka.
Powodzenia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Specjalistyczna dieta przy pokrzywce alergologicznej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Jak powinno być żywione dziecko z pokrzywką barwnikową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysypka po posiłkach u 25-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zalecana dieta dla dziecka z autyzmem – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń