Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Pierwsze objawy AZS pojawiają się zwykle po 3 m.ż. i charakteryzują się nasiloną suchością skóry i świądem (dziecko jest bardzo niespokojne, drapie się). Zmiany skórne mają postać ognisk wypryskowych (tj. zmiany rumieniowo- złuszczające, sączące), często z wydrapaniami wywołanymi nasilonym drapaniem skóry. Lokalizacja zmian jest zmienna w zależności od wieku dziecka: u niemowląt najczęściej zajęte są policzki, tułów oraz wyprostne powierzchnie kończyn, u dzieci starszych okolice zgięć stawowych, twarz (często okolice oczu), szyja.
Skóra owłosiona głowy często pokryta jest suchą, drobną łuską, a włosy są cienkie i matowe. Rozpoznanie AZS zawsze powinien postawić lekarz, bo występowanie tylko niektórych z wymienionych objawów nie musi być związane z AZS.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty