Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
jeżeli cierpiałaby Pan na nietolerancję glutenu to po jego spożyciu występowałyby bóle brzucha, nudności biegunki. Jeżeli tak sie dzieje proszę wykonać testy na nietolerancję.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy możliwe, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co może oznaczać ból żołądka po zjedzeniu mącznych potraw? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co zrobić z takim odżywaniem u córki? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak sprawdzić, czy mam cukrzycę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie dużych ilości błonnika – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Objawy nietolerancji glutenu – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czy osoba z nietolerancją laktozy nie może przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wzdęty brzuch po wszystkich posiłkach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy zaburzenia odżywiania mogą mieć związek z tymi zmianami? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy od lnu mielonego można dostać biegunki? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Biegunka po jedzeniu - najczęstsze przyczyny
Biegunka po jedzeniu może pojawić się z bardzo róż
Oto 6 objawów, które powiedzą ci, że nie tolerujesz glutenu!
Produkty zawierające gluten W ostatnim czasie wie
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej