Wskazówki dla grzybiarzy
Witam serdecznie,
wśród kasz niezawierających glutenu są kasza gryczana, kasza jaglana, kasza krakowska (drobna kasza gryczana biała), komosa ryżowa, czyli quinoa (nie należy do kasz, ale jest znakomitą alternatywą, bogatą w błonnik, białko roślinne, polifenole, ma oczywiście niski IG). Ryż Basmati jest bardziej wartosciowym gatunkim ryżu niż biały ale jeżeli zależy Panu na niskim IG to polecam ryż brązowy, pełnoziarnisty lub dziki.
Najwięcej omega 3 zawiera olej lniany, olej rzepakowy nierafinowany, olej z orzechów włoskich. A zatem olej Kujawki jako olej rafinowany nie zawiera kwasów omega 3, jednakże jest dobrym olejem do smażenia. Do sałatek i stosowania na zimno polecam oleje nierafinowane właśnie lniany, rzepakowy.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Poradnia Zdrowego Żywienia DIETA NA CO DZIEŃ
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Składniki w diecie 1200 kalorii – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Kasza gryczana niepalona jest mniej zdrowa niż kasza gryczana prażona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy bawarka zawiera gluten? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki olej stosować podczas diety? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Omega-3 w oleju rzepakowym – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni