Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
należy unikać pokarmów które zawierają w swoim składzie żyto (mąkę żytnią, np. makarony, pieczywo)
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Alergia na mąkę pszenną a stosowanie mąki żytnej – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na trawy i żyto – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakich produktów unikać przy alergii na nikiel? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakich produktów unikać przy uczuleniu na nikiel? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy można mieć alergię na trawę? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Czy istnieje jakaś metoda zapobieganiu alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Alergia na pszenicę, żyto i ryż
Alergia na pszenicę, żyto i ryż to rodzaj nadwrażl
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta
Kalendarz pylenia roślin - dla alergików. Jakie rośliny uczulają? Jak walczyć z alergią?
Kalendarz pylenia roślin i traw powinien znać każy