Jakie i ile jajek można jeść?

Witam mam takie pytanie związane z jajkami. Chciałbym się dowiedzieć jakie jajka są najlepsze dla organizmu surowe czy gotowane ?? Dodam że surowe posiadam z własnego ekologicznego chowu.Aha i ile jajek można zjeść w tygodniu?? Dziękuję za pomoc.
MĘŻCZYZNA, 24 LAT ponad rok temu

Jajka najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej, bowiem ich ugotowanie lub usmażenie neutralizuje niekorzystne właściwości awidyny (jest to białko wiążące wit. H).
Jeśli jednak decydujemy się na spożycie jaj na surowo, powinniśmy sparzyć skorupkę wrzątkiem, by uniknąć zakażenia salmonellą.
Po drugie, zdecydowanie lepiej na surowo spożywać jedynie żółtko jaja, a białko, ze względu na wspomnianą wcześniej awidynę, jedynie po obróbce termicznej.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo.

https://terapiaslomka.wordpress.com/

0

Witam serdecznie,
bezpieczniej jest zjadać jajka po obróbce termicznej.
Zalecenia co do ilości spożycia jaj jest kwestią indywidualną ale ogólnie rzecz biorąc WHO wskazuje na 10 jaj tygodniowo.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0

Dzień dobry,

najlepszą formą są jajka gotowane na miękko, ale te na twardo czy jajecznica też mają pełno wartości odżywczych. Ilość ok 10 tygodniowo.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty