Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Dzień dobry! Śniadanie powinno dać energię na początek dnia, dlatego najlepiej spożywać je do godziny od przebudzenia. Istotne jest, aby było pełnowartościowe. W tym celu polecam: owsiankę z orzechami/ nasionami słonecznika/ suszonymi owocami; jajecznice na parzę; kanapki z wędliną drobiową i warzywami; sałatki z warzyw i jogurtu naturalnego z dodatkiem otrębów np. żytnich. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty