Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opisane dolegliwości mogą być spowodowane nieprawidłowościami w obrębie gardła. W celu ustalenia dokładnej przyczyny dolegliwości warto udać się na wizytę do specjalisty laryngologa. W razie konieczności zostanie wdrożone odpowiednie leczenie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zalegająca biała wydzielina w gardle – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Zmiany na gardle a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dlaczego spływa mi wydzielina po gardle? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Ryzyko wystąpienia astmy przy alergii na kurz i trawę – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Alergia a uczucie obecności gulki w gardle – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Łaskotanie i drapanie w gardle oraz duszności – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Alergia - pomocy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zaczerwienienie gardła i biały nalot – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy w tej sytuacji muszę brać leki na alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Flegma w gardle i ciągły katar a alergia na pleśń i wilgoć – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz