Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
W opisanej sytuacji konieczne jest rozszerzenie diagnostyki. Proszę udać się na wizytę do lekarza prowadzącego, który wdroży odpowiednie postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekła pokrzywka i obrzęk twarzy – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie skóry na brzuchu a alergia – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Zmiany na skórze i swędzenie – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Swędzenie całego ciała po grzybicy penisa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Swędzenie skóry i bąble na policzkach – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co oznacza uczulenie podobne do pokrzywki? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pokrzywka na skórze twarzy, szyi i karku – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Swędzenie skóry na stopach i czerwona wysypka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zdiagnozować pokrzywkę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Nasilenie swędzenia ciała i skóry – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
artykuły
Te choroby uaktywniają się pod wpływem zimna. Jakie mogą być konsekwencje?
Mróz i śnieg przez szybę wyglądają bajecznie, ale
Alergia na zimno. Kobieta cierpi na rzadką przypadłość
23-latka cierpi na rzadką alergię. Zimno utrudnia
Zdrowie jak na dłoni, czyli co wygląd rąk mówi o twoim zdrowiu?
Chcesz wiedzieć więcej o swoim zdrowiu? Przyjrzyj