Podwyższony cholesterol a zawał serca

Ponieważ jestem po zawale serca ciągle słyszę o diecie. Lekko podwyższony cholesterol- propozycja diet. Problem w tym, że nigdy nie jadłam tłusto, bo nie lubię tłuszczu. Starałam się odżywiać zdrowo i nie jadam dużo. Obecnie produkty z błonnikiem i ziarnami nie wchodzą w grę, ponieważ nie mam pęcherzyka żółciowego i nie toleruję tego, również surowe warzywa i owoce (biegunki). Z owocami morza również muszę uważać, ponieważ z powodu wystąpienia u mnie hashimoto muszę ograniczać jod. Co jeść?
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Stres a zawał serca

Nadmiar obowiązków, presja czasu, dynamiczne życie, powodują życie pod ciągłym stresem. Jego długotrwałe działanie niesie destruktywny wpływ na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, aby nie obarczać stresu winą za rozwój wszystkich chorób, gdyż inne czynniki, mają w tym o wiele większy udział.

Dieta to tylko jeden z elementów leczenia chorych po przebytym zawale serca i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zaleca się dietę z ograniczonym spożycia cholesterolu i ze względu na inne choroby współistniejące konsultację z dietetykiem. U pacjentów po zawale serca zaleca się również przyjmowanie leków obniżających poziom cholesterolu – w tym zakresie konieczna jest konsultacja z kardiologiem, który ustali odpowiedni rodzaj leku i jego dawkowanie. Leki te nie tylko obniżają poziom cholesterolu ale również obniżają ryzyko ponownego zawału serca. Ważnym elementem leczenia jest również regularny wysiłek fizyczny, który w początkowym okresie powinien się odbywać zgodnie z zaleceniami kardiologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty