Problem z kurzem w gardle u 23-latki

Witam, od kilku lat mam dziwną przypadłość, a mianowicie mam tzw. "kurz w gardle" (tak to nazwałam). Problem spotyka mnie 2 razy w roku na wiosnę i po lecie. Wygląda to tak, że najpierw czuję szczypanie i suchość w gardle jakby coś do niego wpadło, potem mam uderzenia gorąca, lecą mi łzy z oczu, chce mi się kaszleć i odejmuje mi mowę. Cały atak trwa ok. 2 minuty, woda lekko skraca męczarnie. Te moje ataki trwają już z 10 lat, byłam u alergologa niby nie jestem na nic uczulona. Generalnie lekarze nie wiedzą co mi jest i jakby to lekceważyli. W tym roku ataki zaczeły się z ciągłą chrypką. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty