Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
W przedszkolu dziecko ma kontakt z wieloma czynnikami infekcyjnymi.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekły katar i kaszel u przedszkolaka – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Katar i suchy kaszel u 3-latka – odpowiada Milena Lubowicz
- Przewlekły kaszel u 4-latka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Czy steryd do nosa na katar ma sens u 6-latka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Częsty kaszel i katar u 4-latka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Nawracający katar i kaszel u dzieci – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przeziębienia, katar i kaszel po rozpoczęciu uczęszczania do przedszkola – odpowiada Lek. Bogumiła Wrzołek
- Kaszel u 4-letniego dziecka – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Nawracające infekcje oskrzeli u 4-latka – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- Kaszel, katar i zalegająca flegma u dziecka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Infekcje przedszkolne
Choroby w przedszkolu mnożą się lawinowo. Wystarcz
Przeziębienie u dziecka - wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć
Kiedy u dziecka pojawia się wodnisty katar, ma
Jak szybko poradzić sobie z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi u dzieci?
Artykuł powstał we współpracy z producentem leku B