Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani - prawdopodobnie jest Pani nosicielem gronkowca, który odzywa się w okresach stresu, czy też spadku odporności. Przy najbliższej infekcji proszę wykonać posiew KRWI na bakterie + ew. antybiogram. Dalsze leczenie zależy od wyniku
Pozdrawiam serdecznie, dr n.med. Wojciech Kawiorski, specjalista chirurg
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Powracające ropnie od pięciu lat – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Mnogie ropnie w pachach – odpowiada Dr n. med. Przemysław Łodej
- Czym mogą być ropnie i przetoki w okolicy pach i pachwin? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Nawracające ropnie w pachwinie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak leczyć ropnie na skórze? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Gronkowiec złocisty po zabiegu wycięcia gruczolaka potowego skóry – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Ropnie w pachwinach u 24-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Bakteria coli w ranie po operacji wyrostka i ropnia na jelicie – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dlaczego tworzą się ropnie, ale nie ma w nich bakterii? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Zgrubienie w miejscu naciętego ropnia – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski