Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
biorąc pod uwagę dzisiejszą wiedzę medyczno-żywieniową najlepiej ze słodyczy zrezygnować. Zarówno cukier jak i inne słodkości wytworzone przez nasz przemysł mają w składzie prawie "cała" tablicę Mendelejewa. Cukry proste zakwaszają nasz organizm i są pożywką dla bakterii patogennych i niszczą naszą florę bakteryjną, która i tak jest systematycznie uszkadzana poprzez stres, leki, zanieczyszczone środowisko itp.Prawidłowa i zdrowa flora bakteryjna to nasze zdrowie i odporność.Należy też wiedzieć, że za proces miażdżycowy również odpowiedzialne są cukry proste.Dlatego najlepiej unikać tych produktów, a od czasu do czasu sięgnąć po dobrej jakości domowy wypiek.
pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie słodyczy na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można powstrzymać apetyt na słodycze? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak mam przestać spożywać słodycze? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Nadmierna ochota na słodycze – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Motywacja przed niejedzeniem słodyczy – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jak szybko wyleczyć się z uzależnienia od słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jak opanować ochotę na podjadanie słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy cukier i słodycze szkodzą wątrobie? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Ochota na słodycze po każdym posiłku – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska