Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Skierowanie na oddział dermatologiczny to nie jest "zero pomocy", to właściwe postępowanie. Osoba z opisanymi przez Panią objawami powinna leżeć na oddziale. Proszę udać się tam niezwłocznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania wykonać w celu potwierdzenia pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jakie badania wykonać, by sprawdzić przyczynę pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Łagodzenie pokrzywki u 1,5-rocznego dziecka – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Piekąca i swędząca pokrzywka na skórze – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Drobna wysypka na całym ciele oprócz pleców i pośladków – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co może być przyczyną występowania wysypki podobnej do pokrzywki? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy w ten sposób pokrzywka mija? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co oznacza moja pokrzywka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Pokrzywki na rękach po piciu energetyków – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Jak wyleczyć tą pokrzywkę? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
artykuły
34-latkę uczuliła suknia ślubna. Jej ciało pokryły swędzące krosty
34-letnia Stephanie Harvey ze Szkocji ma nietypową
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
Pokrzywka ostra
Pokrzywka ostra jest diagnozowana wówczas, gdy swę