Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Można wykonać testy na nietolerancje pokarmowe z krwi, proszę zapytać swojego lekarza rodzinnego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy uporczywym trądziku przyczyną mogą być nietolerancje pokarmowe? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy refluks może być wynikiem alergii pokarmowej? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Alergia pokarmowa i wyniki testów – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nietolerancja pokarmowa może mieć wpływ na uczucie łaskotania łechtaczki i pochwy? – odpowiada Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Szymanowski
- Alergia pokarmowa a świąd odbytu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nietolerancja pokarmowa a planowanie ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Możliwość jedzenia parówek przy zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wiarygodność testów na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
artykuły
Śluz w kale - czym jest, śluz w stolcu u dziecka, przyczyny
Śluz w kale nie jest objawem, który powinien być l
Rak jelita grubego (guzy, gruczolaki, nowotwór okrężnicy, odbytnicy). Jak zapobiec chorobie?
Rak jelita grubego może rozwijać się latami bez ża
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl