Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?
Witam serdecznie,
Ugotowany a surowy ryż mają już nieco inną wartość odżywczą. Ugotowany traci trochę na witaminach i minerałach, co jest związane oczywiście z wysoką temperaturą która jest potrzebna by go ugotować. Ponadto strawność jest również inna, i lepiej nasz organizm przyswoi ugotowany ryż, ze względu na to, zawarta w nim skrobia w wysokiej temperaturze zmieni swoją strukturę i będzie bardziej podatna na strawienie przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ryż czerwony a jego wartości odżywcze – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wartości odżywcze arbuza – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Wartości odżywcze nasion po zalaniu ich wrzątkiem – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt p
Kwas foliowy i foliany - różnice, źródła i rola witaminy B9
Kwa foliowy i foliany to dwie postaci witaminy B9,
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego