Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Najlepszą metodą ustalenia przyczyny powyższego objawu byłoby zaobserwowanie zależności między czy to pokarmem lub innymi czynnikami uczulającymi a występowanie objawów. Z każdego rodzaju zmianami najlepiej zgłosić się do dermatologa, który po badaniu będzie mógł określić prawdopodobieństwo określonych przyczyn oraz zaleci odpowiednie badania potwierdzające. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może oznaczać świąd całego ciała? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Ucisk w głowie i drętwienie rąk a zmiany zwyrodnieniowe – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Brak wzwodu a podejrzenie czynników naczyniowych – odpowiada Lek. Artur Jeliński
- Co oznacza taka plama na szyi? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Wykwity na twarzy u 23-latki – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Guzek na szyi i wyniki badań krwi – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czerwone wykwity na żołędziu - co to może być? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wykwity białe na powiększonych migdałkach, czerwone gardło, kaszel – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Bolesność kręgosłupa a kręgozmyk – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Wysypka na łydkach i stopach – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska