Wysypka i zaczerwienienie na twarzy po zjedzeniu gotowanych jaj

Witam. Od jakiegos czasu zauwazam u siebie objawy uczulenia (wysypka i zaczerwienienie na twarzy) po zjedzeniu gotowanych kurzych jaj. Slyszalam ze jajko jest mocno alergenne, ale nigdy wczesniej nie mialam takiego problemu, moglam je jesc bez konsekwencji. Czy to mozliwe ze jajka zaczely mnie uczulac dopiero teraz? Czy jajka np. w makaronie albo w ciastkach moga mnie tak samo uczulac jak gotowane? Teraz biore Allertec i wapno z kwercetyna do picia. Czy to odpowiednie leki?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jakie zwierzę będzie odpowiednie dla alergika?

Kochasz zwierzęta, ale zdiagnozowano u ciebie alergię? Spróbuj wybrać takiego pupila, który nie będzie działał uczulająco. Miłośnicy kotów powinni wybrać nevę masquarade lub kota syberyjskiego. Sprawdzą się także rasy gubiące mniej sierści, między innymi devon rex lub cornish rex. Istotny jest też kolor ? mniej uczulający będzie biały pupil.

Alergia pokarmowa może się uczynnić w dowolnym wieku i jeżeli już się pojawi to alergen z dowolnego źródła będzie wywoływał objawy. A zatem jeżeli jest Pani uczulona na białka jaja wszystkie jego źródła jak ciasta, makarony, desery czy nawet majonez mogą wywołać objawy uczulenia. Leczenie alergii pokarmowej polega na wykluczeniu z diety pokarmów alergennych, a nie na podawaniu jakichkolwiek środków medycznych (postępowanie takie stosuje się do alergii np. na pyłki, których nie da się usunąć z otoczenia chorego). Sugerowałabym Pani wykonanie badań z krwi w kierunku przeciwciał IgE na białka jaja kurzego i jeżeli Pani diagnoza się potwierdzi wizytę u specjalisty, który pomoże opracować odpowiedni dla Pani sytuacji plan żywieniowy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty