Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Leki p-histaminowe np. Zyrtec,Claritina mogą wpłuwać na wzrost apetytu,ew sterydy doustne.Odczulanie nie ma takiego działania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przybranie na wadze u 8-latki z astmą oskrzelową i alergią – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wzrost wagi u dziecka a odczulanie – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Idealna waga dla 11-latki z 157 cm wzrostu – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Pomiary wagi i wzrostu a niedowaga u 12-latki – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wzrost dziecka w wieku 2 lat i 8 miesięcy – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie są czynniki braku wzrostu wagi? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy wzrost wagi spowodował wzrost ciśnienia? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Waga i wzrost u 9-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mógłbym stosować leki z efedryną? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Waga a wzrost u 12-latki – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
artykuły
Sezon alergii będzie się wydłużał. Jak radzić sobie z jej skutkami domowymi sposobami?
Przybywa alergików. Szacuje się, że nawet 30 proc.
Dziewczyna, która nie je. Jej choroba jest zagadką
Anna ma 29 lat i od 2,5 roku nic nie zjadła i nie
Użądlenie osy. Sprawdź, jak postępować
Jad osy jest niezwykle groźny, zwłaszcza gdy jest