Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Szanowny Panie, oczywiście mogą to być objawy alergii. Zalecam konsultacje u alergologa, żeby ocenić co powoduje powyższą alergie i wdrożyć odpowiednie postępowanie. Pozdrawiam.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Katar, swędzenie oczu i kichanie – odpowiada Małgorzata Panek
- Jak poradzić sobie z zatkanym nosem i swędzeniem podniebienia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zwiększona produkcja wodnistej wydzieliny, gwałtowne kichanie i swędzenie w nosie a wrażliwy żołądek – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Ciągłe osłabienie, zatkany nos i duszności jako objawy alergii – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wrażliwość oczu, ból pod powiekami, zatkany nos i ból w okolicach skroni a zapalenie zatok – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Ucisk w gardle przy króliku – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Przewlekle zatkany nos a alergia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wydzielina w gardle i zatkany nos oraz uczucie wydzieliny w uszach – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Pieczenie, swędzenie i łzawienie oczu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy takie objawy może dać kandydoza? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski