Zapytaj lekarza

7 3 7 , 0 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam. Fluoryzuje się zęby metodą kontaktową, czyli fluor ma kontakt z zębami, nie jest połykany więc nie widzę przeciwwskazań. Kwestią jest czy dziecko tej fluoryzacji potrzebuje tzn. czy ma skłonność do próchnicy mimo prawidłowej higieny. Jestem zdania, że jeśli nic się nie dzieje - nie trzeba interweniować ( na tej zasadzie nie podajemy np. wit. B jeśli nie stwierdzimy jej niedoboru).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy