Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szczepienie jest bezpieczne i skuteczne. Alergia może, ale nie musi minąć sama. Szczepionka również nie gwarantuje 100% gwarancji poprawy, jednak w większości przypadków powoduje zmniejszenie ich nasilenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na roztocza a szczepionka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia na roztocza kurzu u 6-letniego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy w sytuacji alergii na roztocza, możemy mieć w domu psa? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy trudności z oddychaniem są normalne przy alergii na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Szczepienie przeciw alergii na pyłki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Uczulenie na kurz u dzieci – odpowiada Milena Lubowicz
- Wynik badania na alergię na kurz domowy oraz białko jaja – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Choroby oskrzeli u 3,5-letniego dziecka a alergia – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Interpretacja wyniku badania na alergię u 12-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy odczulanie jest skuteczne? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Alergia na roztocza - objawy, przyczyny, jak sobie z nią radzić?
Alergia na roztocza znajdujące się w kurzu jest ba
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk
Jak rozpoznać alergię? Pierwsze objawy, które powinny nas zaniepokoić
Alergia jest powszechnym schorzeniem, które może w