Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Odczulanie to najlepsza forma leczenia alergii na roztocza. Ponadto ważne jest stosowanie leków antyalergicznych. Częste infekcje są wynikiem podrażnienia dróg oddechowych i zalegania śluzu, które predysponują do infekcji. Bez leczenia alergia może się zmniejszyć lub nasilić, nie ma odnośnie tego reguły.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia u dziecka a szczepionka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia na roztocza kurzu u 6-letniego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Choroby oskrzeli u 3,5-letniego dziecka a alergia – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy mogę mieć alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak leczyć silną alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Silna alergia na roztocza – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Alergia na roztocza przy astmie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Swędząca wysypka na klatce piersiowej – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Odczulanie na roztocza kurzu domowego – odpowiada Mgr Adam Kowalewski
- Alergia na pleśń i roztocza kurzu a kaszel – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska