Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, pościel antyroztoczowa nie jest produktem przebadanym klinicznie i nie mogę wypowiedzieć się na temat jej skuteczności. Na podstawie podanych informacji nie można wykluczyć obecności innego alergenu, pod uwagę należy wziąć również stan powietrza (ogrzewanie, ew. zanieczyszczenia w mieście), nakładanie się objawów alergii sezonowej (pyłki).
Przede wszystkim sugeruję kontakt z alergologiem i zastosowanie silniejszych leków antyalergicznych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy alergii na roztocza można pozbyć się na zawsze? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia na roztocza i pyłki u 6-latka – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Alergia na roztocza a pościel z pierza – odpowiada
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jak leczyć silną alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogę mieć alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak leczyć alergię na pyłki roślin i roztocza? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Mocna alergia na roztocza i pyłki traw oraz zbóż – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Leki bez recepty na alergię na roztocza i kurz – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Przewlekły alergiczny obrzęk nosa i alergia na roztocza – odpowiada Lek. Paweł Baljon