Antybiotyki a wysoki poziom cukru

Witam. Mam 34 lata. Od 24 lat choruję na cukrzycę. Od poniedziałku mam infekcję i biorę antybiotyk, ale poziomy cukru są bardzo wysokie -  300-450 i nie pomaga dostrzykiwanie insuliny w żadnej dawce. Boję się cokolwiek zjeść, ale mimo tego mam wysoki poziom cukru. Pomocy!!! Magda Jawor

34 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani!

Infekcja jest częstą przyczyną hiperglikemii u diabetyków. Chorzy leczeni insulina, często wymagają zwiększenia jej dawki. Jednakże należy koniecznie robić to pod kontrolą. Z pewnością zdaje sobie Pani sprawę, iż zarówno zbyt wysoki, ale i zbyt niski poziom glukozy może być dużym zagrożeniem. W tej sytuacji doradzałabym wezwanie lekarza rodzinnego na wizytę domową z prośbą o ustalenie dawki insuliny, ewntualnie poinstruowanie, jak ją modyfikować podczas obecnej infekcji.

Pozdrawiam serdecznie

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych ale mało znanych i niedocenianych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa.
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wysoki poziom cukru

Od dwóch lat mój syn choruje na cukrzycę typu 1 i od tego czasu mam okazję mierzyć sobie poziom cukru we krwi. Na czczo tylko raz miałam 132, ale po obiedzie ten cukier mieści się pomiędzy 150-200. Poziom ten spada powoli do kolacji do poziomu 140. Czy to oznacza początek cukrzycy? A może nie ma się czym jeszcze martwić?

KOBIETA ponad rok temu

Witam!

Wyniki pomiarów wykonanych glukometrem nie są wiążące (ze względu na małą dokładność) i nie pozwalają rozpoznać zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Wartości glikemii, które Pani podaje, są jednak niepokojące. Powinna Pani wykonać badanie stężenia glukozy we krwi żylnej na czczo (w laboratorium diagnostycznym).

Pozdrawiam.

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wysoki poziom cukru a poronienie

Będąc w cięży, robiłam rutynowe badania. Okazało się, że cukier na czczo mam 140. Byłam przerażona. Badanie powtórzyłam - wynik się potwierdził. Pani w laboratorium powiedziała, że wcale nie świadczy to o cukrzycy i możemy powtórzyć badanie na czczo oraz 2 godziny po posiłku. Na czczo miałam już 120, zaś 2 godziny po posiłku 108. Ciąża obumarła (prawdopodobnie w 8 tygodniu), zaś w poradni diabetologicznej jestem zarejestrowana dopiero na 26 marca (nie ma wcześniejszych terminów). Mój ginekolog powiedział, że prawdopodobnie cukier był przyczyną utraty przeze mnie ciąży. Nikt w mojej rodzinie nie chorował na cukrzycę, nigdy nie miałam problemu z cukrem, nie słodzę nawet herbaty. Mam 39 lat, leczę się na nadciśnienie tętnicze, nie odczuwam nadmiernego pragnienia, zmęczenia. Moja praca jest raczej siedząca, chciałabym jeszcze raz zajść w ciążę i tym razem urodzić zdrowego dzidziusia, boję się, że znowu wszystko się powtórzy.

KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Cukrzycę rozpoznajemy, gdy stężenie glukozy na czczo przekroczy 125 mg/dl. Oznaczenie musi być wykonane z krwi żylnej (nie glukometrem) i powtórzyć się 2 razy. Pani wynik - 140 mg/dl był nieprawidłowy i powinna Pani mieć przeprowadzoną dalszą diagnostykę (hemoglobinę glikowaną, profil dobowy, krzywa obciążenia glukozą etc.).

Kolejny wynik 120 mg/dl jest również nieprawidłowy. W czasie ciąży każde zaburzenie tolerancji węglowodanów jest traktowane jako cukrzyca ciężarnych, jako normę traktujemy stężenie glukozy na czczo poniżej 100 mg/dl. Czy było to powodem utraty ciąży? Niewiadomo. Prawdopodobnie trudno znaleźć jednoznaczne rozwiązanie. Pani wiek, nadciśnienie tętnicze również mogą być powodem kłopotów położniczych. Proszę nie czekać do marca. Pomiary glukozy może zlecić lekarz POZ i rozstrzygnąć wątpliwości.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty