Brak śniadań u 9-latka

Mam wnuka (9,5 roku) który nie je śniadań przed wyjściem do szkoły. 3 lub 4 razy w roku leży w szpitalu,w pażdzierniku i w grudniu miał zapalenie pluc. Syn pracuje jeko kierowca na terenie Europy a ja nie mogę dotrzeć do synowej żeby zrozumiała jak ważne jest sniadanie dla dziecka.Próbowalam przemówić Jej na różne sposoby,myśle czy nie porozmawiać z lekarzem prowadzącym wnuka. Proszę poradzcie co mam zrobić bo mi serce peka. Danuta
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Rzeczywiście śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Warto jednak spokojnie dopytać synowej skąd wynika jej decyzja. Często naciskanie, nadmierne nakłanianie kogoś może przynieść odwrotny do zamierzonego skutek, brak zrozumienia czy nawet poczucie skrzywdzenia u obydwu stron. Takie rozmowy powinny i odbywać się w atmosferze troski, zaufania do rodzica i wspierania. W przeciwnym wypadku rodzic może się poczuć deprecjonowany i niekompetentny, a to nie jest dobra droga do przekonania kogoś do jakiegoś pomysłu. Największa skuteczność może przynieść wspólne działanie.

0

Witam!
Podam kilka ogólnych zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno być ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty