Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 0 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co da się wyczytać z moich badań?

Dzień dobry, Bardzo proszę o poradę i zinterpretowanie wyników badań, na wizytę muszę jeszcze trochę poczekać i nie wiem co robić bo ból jest coraz większy. Jestem mężczyzną i mam 25 lat. Od około roku. Bardzo boli mnie dolny odcinek kręgosłupa, czasami i górny. Ból również przypomina ból rwy kulszowej. Najgorzej boli z rana dopóki się nie rozchodzę. Gdy obracam się na łóżku czy wstaję ciężko mi złapać oddech. Czasami ból w ciągu dnia mija lecz przeważnie mi towarzyszy przez cały dzień. Byłem u Neurolog i przyjmowałem zastrzyki z wit. B oraz zastrzyki p/bólowe i p/zapalne. Poprawa była tylko chwilowa, potem ból wracał. Pani Doktor skierowała mnie na rezonans i powiedziała abym udał się do reumatologa (również czekam na wizytę). OPIS REZONABSU MR stawów krzyżowo- biodrowych z KONTRASTEM: " Badanie MR wykazało aktywne zmiany zapalne prawego stawu krzyżowo-biodrowego (sacroiliitis) w postaci : - rozlanego obrzęku szpiku kostnego w talerzu prawej kości biodrowej i masie bocznej kości krzyżowej po stronie prawej. - wzmocnienia kontrastowego szpiku szczególnie wyraźnego w masie bocznej kości krzyżowej (osteitis) - pojedynczych nadżerek w zakresie powierzchni stawowej kości krzyżowej z widocznym wzmocnieniem kontrastowym podchrzęstnie. -wyraźnego pasmowatego wzmocnienia kontrastowego w obszarze jamy stawowej. -niewielkiego wzmocnienia kontrastowego torebki stawowej głownie w części przedniej. Lewy staw krzyżowo-biodrowy bez zmian zapalnych, bez obrzęku szpiku i patologicznego wzmocnienia kontrastowego. „ Byłem również u ortopedy. Skierowano mnie do poradni urazowo ortopedycznej (onkologicznej). Dostałem skierowanie na scyntygrafię. OPIS wyniku SCYNTYGRAFII "W badaniu scyntygraficznym 3 fazowym miednicy stwierdza się nieprawidłowe gromadzenie znacznika w obrębie prawego stawu krzyżowo-biodrowego, zmiany obecne we wszystkich fazach tj. Wzmożenie metabolizm i perfuzja tętnicze żylna. Obraz sugeruje czynny proces zapalny. W badaniu całego ciała bez innych nieprawidłowości. Moje wyniki z krwi : Białko C-reaktywne (CRP) CRP 12.50 H mg/l [0-5] Kwas moczowy URIC 4,1 mg/dl [3,4-7,0] Odczyn Biernackiego ( OB. ) OB 20 H mm [1-13] MORFOLOGIA KRWI BEZ ROZDZIAŁU: Układ czerwonokrwinkowy: RBC 4,97 mln/ul [4,50-5,50] HGB 14,00 g/dl [14,00-18,00] HCT 42,10 % [40,00-54,00] MCV 84,70 fL [80,00-96,00] MCH 28,20 pg [27,00-34,00] MCHC 33.30 g/dl [31,00-36,00] RDW-CV 13,7% [11,5-14,5] RDW-SD 37,20 fL [37,00-46,00] Układ białokrwinkowy: WBC 8,7 tys/ul [4,0-10,0] LYM 2,2 tys/ul [1,5-3,5] MXD 0,3 tys/ul [0,2-1,0] NEU 6,20 H tys/ul [2,50-5,00] LYM % 25,1% [20,0-45,0] MYD% 3,8 L % [4-10] NEU% 71,1 H%[45,00-70,00] Płytki krwi PLT 238,00 tys/ul [130,00-350,00] PDW 9,20 fL [6,10-11,00] MPV 8,80 fL [8,00-12,00] P-LCR 16,60% [6,00-24,00] Na wizyty muszę jeszcze trochę poczekać, bardzo proszę o poradę i interpretację moich wyników/opisów badań. Pozdrawaim.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT 2 miesiące temu

Trening na zdrowy kręgosłup

Coraz więcej osób zmaga się z wadami postawy. Wszystko przez siedzący tryb życia. Jeździmy samochodem, potem pracujemy przed komputerem, a nasze plecy cierpią. Sprawdź, jakie ćwiczenia wzmocnią kręgosłup.

Najlepiej kontaktować się z Ortopedą i Reumatologiem leczącym OPIS MRI i SCYNTYGRAFII: ZMIANY PRAWOSTR OPIS REZONABSU MR stawów krzyżowo- biodrowych z KONTRASTEM: " Badanie MR wykazało aktywne zmiany zapalne prawego stawu krzyżowo-biodrowego (sacroiliitis) w postaci : - rozlanego obrzęku szpiku kostnego w talerzu prawej kości biodrowej i masie bocznej kości krzyżowej po stronie prawej. - wzmocnienia kontrastowego szpiku szczególnie wyraźnego w masie bocznej kości krzyżowej (osteitis) - pojedynczych nadżerek w zakresie powierzchni stawowej kości krzyżowej z widocznym wzmocnieniem kontrastowym podchrzęstnie. -wyraźnego pasmowatego wzmocnienia kontrastowego w obszarze jamy stawowej. -niewielkiego wzmocnienia kontrastowego torebki stawowej głownie w części przedniej. Lewy staw krzyżowo-biodrowy bez zmian zapalnych, bez obrzęku szpiku i patologicznego wzmocnienia kontrastowego. „ Byłem również u ortopedy. Skierowano mnie do poradni urazowo ortopedycznej (onkologicznej). Dostałem skierowanie na scyntygrafię. OPIS wyniku SCYNTYGRAFII "W badaniu scyntygraficznym 3 fazowym miednicy stwierdza się nieprawidłowe gromadzenie znacznika w obrębie prawego stawu krzyżowo-biodrowego, zmiany obecne we wszystkich fazach tj. Wzmożenie metabolizm i perfuzja tętnicze żylna. Obraz sugeruje czynny proces zapalny. W badaniu całego ciała bez innych nieprawidłowości" !!!

Nie umiem powiedzieć bez badania Pacjenta ... Ważny PACJENT I OBJAWY NEUROLOGICZNE i inne , inne schorzenia ; OPIS MRI do interpretacji klinicznej, po konsultacji .wskazuje na zmiany jak opisano: "

Badania krwi morf OB i CRP niewielkie zmiany zapalne...

Konieczna pełna konsultacja neurologiczna: wywiad, badanie, przejrzenie wyników badań jakie czynniki ryzyka: żylaki, nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie, inne schorzenia ??? Jaki stan obecny ? Wskazane regularne kontrole u Neurologa ; z dotychczasową dokumentacją, wynikami badań Pozdrawiam i zapraszam

dr n. med Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Specjalista neurolog. Ekspertka w dziedzinie leczenia migreny oraz przewlekłego bólu głowy.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy