Witam serdecznie,
z pewnością zalecam wykonać jeszcze badania tarczycy - TSH, FT3 i Ft4.
Widzę, że jest Pani z Warszawy więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów rzyjmuję w Warszawie przy ulicy Głębockiej 56. Na wizycie przeprowadzę szczegółowy wywiad żyweniowy i zdrowtny oraz wykonam pomiary składu ciała.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego.
Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przybieranie na wadze i ocieranie butów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak uniknąć przybierania na wadze podczas menopauzy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Przybierania na wadze po porodzie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zejść z wagi i zacząć zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co może oznaczać takie ciągłe przybieranie na wadze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem ze zrzuceniem wagi po ciąży u 31-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zrzucić nadwagę rok po porodzie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć po szybkim nabraniu na wadze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co podawać dziecku, by zmniejszyć wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Śniadanie na koncentrację. Najlepsze paliwo dla mózgu
Nie ulega wątpliwościom, że śniadanie to najważnie
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka
Śniadanie bogate w węglowodany zwiększa pewność siebie
W badaniach wykazano, że ludzie, którzy na śniadan