Witam Panią,
Niestety tkanka tłuszczowa nie spala się miejscowo. Jednak przy zastosowaniu zdrowej diety i wprowadzeniu aktywności fizycznej może Pani schudnąć i ,,zgubić'' tłuszczyk z tej części ciała. Pamięta Pani aby dieta była pełnowartościowa a posiłki regularne(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chęć zrzucenia tkanki tłuszczowej z klatki piersiowej u 18-latka – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Jaka dieta na odchudzanie i redukcję tkanki tłuszczowej z brzucha? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- W jaki sposób mogłabym dość szybko pozbyć się tkanki tłuszczowej z ud i bioder? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Przybranie na wadze a redukcja tkanki tłuszczowej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak mogę schudnąć do operacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pozbyć się brzucha po 2 cesarskich cięciach? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- W jaki sposób można pozbyć się otyłości brzusznej? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- W jaki sposób pozbyć się oponki na brzuchu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można coś zrobić z tkanką tłuszczową? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka
Śniadanie bogate w węglowodany zwiększa pewność siebie
W badaniach wykazano, że ludzie, którzy na śniadan