Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
szanowna Pani mogą być to objawy alergii na kakao. Najprostszym rozwiązaniem problemu jest wykonanie testów alergicznych.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Patrycja Kłósek dietetyk
Paleta Diet
tel.: 690 442 833
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Powiększenie gardła i swędzenie ust po zjedzeniu czekolady z orzechami – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Jakie są sposoby na schudnięcie po ciąży? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Gorzka czekolada i orzechy a utrzymanie wagi ciała – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Dlaczego wymiotuję po śniadaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Uczulenie na czekoladę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy to może być jakaś reakcja alergiczna na czekoladę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Objawy alergii po czekoladzie – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- W jaki sposób najskuteczniej sprawdzić jaki pokarm uczula? – odpowiada Piotr Pilarski
artykuły
Uczulenie na czekoladę - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Uczulenie na czekoladę obserwuje się głównie u dzi
Według najnowszych badań czekolada poprawia funkcje poznawcze
Dla większości osób czekolada jest tylko słodką pr
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p