Co oznacza taki wynik morfologii krwi u 20-latka?

Dzień dobry OB po 1h 4 mm/1h norma < 15 Krwinki białe (WBC) 7,83 norma 4,26 — 10,57 Krwinki czerwone (RBC) ↑ 5,76 norma 3,98 — 5,70 Hemoglobina 16,8 norma 12,1 — 17,0 Hematokryt ↑ 50,5 %norma 36,2 — 49,1 MCV 87,7 norma 81,4 — 96,0 MCH 29,2 norma 27,7 — 33,1 MCHC 33,3 norma 32,6 — 36,1 Płytki krwi 218 norma 147 — 351 RDW-SD 42,5 norma 36,6 — 50,8 RDW-CV 13,4 % norma 11,7 — 15,1 PDW 11,6 norma 10,0 — 17,1 MPV 9,9 fl norma 9,4 — 12,5 P-LCR 24,5 % norma19,6 — 44,0 PCT 0,22 %norma 0,16 — 0,36 % neutrocytów 60,9 %norma 39,0 — 69,0 % limfocytów 27,2 %norma 19,0 — 47,0 % monocytów 10,2 %norma 6,0 — 14,0 % eozynocytów ↓ 0,9 % norma 1,0 — 7,0 % bazocytów 0,4 %norma 0,0 — 1,0 % niedojrzałych granulocytów (IG) 0,40 %norma 0,1 — 0,8 Liczba neutrocytów 4,77 norma 1,91 — 6,51 Liczba limfocytów 2,13 norma 1,20 — 3,48 Liczba monocytów 0,80 norma 0,37 — 1,02 Liczba eozynocytów 0,07 norma 0,05 — 0,47 Liczba bazocytów 0,03 norma 0,01 — 0,09 Co oznaczają parametry podwyższone i obniżone? Chodzi o RBC I HEMATOKRYT i eozynocyty. Czy stres ma wpływ na wyniki . Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 20 LAT 2 miesiące temu

Badania w RZS

W przypadku podejrzenia reumatoidalnego zapalenia stawów należy poddać się szczegółowej diagnostyce. Profil reumatyczny to badania, które pozwalają zdiagnozować choroby reumatyczne. Na wszelkie pytanie odnoszące się do badań odpowiada dr n. med. Maria Rell-Bakalarska.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie,

wyniki badań powinny zostać zinterpretowane przez lekarza zlecającego, ponieważ będzie je można porównać z Pana stanem klinicznym.

Podwyższone stężenie erytrocytów (RBC) jest nieznaczne. Może to świadczyć między innymi o chorobie płuc, wadach serca lub odwodnieniu. Co do Hematokrytu, to jego podwyższenie również może świadczyć o odwodnieniu, ponieważ wpływa ono na zagęszczenie krwi, przez co rośnie liczba erytrocytów w próbie. Podwyższenie eozynocytów pojawia się zazwyczaj przy obniżonej odporności, stresie i toczącej się infekcji.

Tak jak wspomnieliśmy, najlepiej będzie jeśli wyniki zinterpretuje lekarz zlecający. Dzięki porównaniu stanu klinicznego i wyników będzie można postawić jednoznaczną diagnozę.

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi materiałami, w których znajdzie Pan informacje dotyczące problemu:

https://portal.abczdrowie.pl/liczba-erytrocytow-rbc

https://portal.abczdrowie.pl/morfologia-eos

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty