Zapytaj lekarza

7 3 6 , 3 6 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają takie wyniki badania krwi (tarczyca)?

FT4 16.9 pmol/L, TSH 0.316 mU/L. Chyba nie są dobre? Mam 28 lat, kobieta,

KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Prawidłowy poziom TSH to 0,4-4,0 mU/l, a fT4 10-25 pmol/l (w zależności od labarotorium mogą być drobne różnice w zakresach referancyjnych - dlatego powinno się zawsze odnosić do norm danego laboratorium).

Na tej podstawie można u Pani podejrzewać subkliniczną nadczynność tarczycy (łagodną) - to jest taka nadczynność, która jest bezobjawowa lub wywołuje dyskretne objawy.

Stan taki zazwyczaj nie wymaga leczenia tylko obseracji, ale taką decyzję może podjąć internista/endokrynolog na podstawie obrazu  klinicznego i ewentualnych badań dodatkowych, np. usg tarczycy.
   

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy