Zapytaj lekarza

7 4 0 , 8 8 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają wyniki badania hormonów tarczycy przy objawach niedoczynności?

Mam 20 lat i jestem kobietą. Od paru lat mam objawy niedoczynności tarczycy. Zrobiłam badanie TSH = 2,89 (norma 0,270 - 4,700) FT3 = 2,73 (2,0 - 4,40) FT4= 0,96 (0,93 - 1,70) anty-TPO = 20 (0-34) anty-TG = 46,99 (0 - 115) oraz USG Tarczycy prawy płat 17x16x45 mm, lewy: 14x14x39mm, cieśń szerokości 2-3mm, bez zmian ogniskowych, struktura i echogeniczność prawidłowa. Moja pytanie to czy powinnam się z tymi wynikami udać do endokrynologa? Czy te wyniki mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Lek. Katarzyna Szymczak
79 poziom zaufania

Wyniki są prawidłowe, nie świadczą o niedoczynności tarczycy. Jednak przy planowaniu ciąży, tsh ciut za wysokie (norma poniżej 2,5), przed na pewno wskazana kontrola.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy