Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 2 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

O czym świadczy wynik badania tarczycy u 32-letniej kobiety?

Witam serdecznie, chciałbym prosić o interpretację wyników. Zacznę od tego że w kwietniu miałam robione badania tarczycy wtedy wyniki były następujące : TSH 5,120 (normy 0,270-4,200) FT4 1,07 (normy 0.93-1,70) anty-TPO 10,60 (normy 0-34) oraz usg tarczycy : "tarczyca o obniżonej, znacznie niejednorodnej echogeniczności, z licznymi drobnymi obszarami hypoechogenicznymi prawdopodobnie odpowiadającymi zmianom zapalnym w przebiegu azt, bez wyraźnych guzków. Wokół tarczycy dość liczne węzły chłonne do 10x3mm. Dość liczne niepowiększone węzły chłonne przy naczyniach szyjnych. Płat prawy 18x16x47mm, płat lewy 15x13x42mm. Cieśń niepogrubiona. " Dostałam wtedy euthyrox 50, przez 2 tygodnie po pół tabletki, potem cała tabletka. Dzisiaj odebrałam wyniki i są następujące : TSH 3,940 (normy 0,270-4,200) FT3 3,04 (normy 2,00-4,40) FT4 1,32 (normy 0,93-1,70) anty TPO <9 (normy 0-34) anty TG 553,00 (normy 0-115). O czym świadczy że obecnie wszystkie wyniki są w granicach normy, a anty TG jest tak wysokie? Fakt że teraz pierwszy raz miałam te badanie zlecone i nie wiem jak było wcześniej. Z góry dziękuję za informację, bo wizytę mam dopiero za 2 tygodnie. Pozdrawiam.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy