Co oznaczają wyniki badania TSH i szczegółowych badań tarczycy?

Dzień dobry, miałam 2 razy robione badanie na TSH. W odstępie 4 dni mam różne wyniki badań. W pon TSH było na poziomie 0,275 (norma 0,550-4,780), dostałam skierowanie na dokładne badania - wynik sugerował nadczynność, a moje dolegliwości niedoczynność. W tym samym tygodniu, w piątek zrobiłam badania, w tym samym laboratorium. Wyniki TSH: 2,279 (norma 0,550-4,780), ft3: 3,4 (norma 2,30-4,20), ft4: 1,15 (norma 0,89-1,76), ATG: 21,2 (norma <60), ATPO <28 (norma <60), TRAb: <0,80. Skąd ta różnica?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Test na ciężar właściwy moczu

Czy wiesz, czym jest test na ciężar właściwy moczu i dlaczego te dane są istotne? Dowiedz się więcej na ten temat i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta. Lek. Łukasz Dubielecki mówi o teście na ciężar właściwy moczu.

Dzień dobry,

Niestety w wielu laboratoriach, szczególnie "sieciówkach" zdarzają się błędy przy oznaczaniu stężenia hormonów we krwi. Być może w pierwszym badaniu komuś "przesunął się przecinek" w wyniku i zamiast 0,275, tak naprawdę było 2,75...Celem weryfikacji proszę powtórzyć wynik - przynajmniej samego TSH- najlepiej w przyszpitalnym laboratorium, a jeśli coś Pani podejrzewa, to proszę dodatkowo wykonać usg tarczycy. Objawy, które Pani ma, mogą nie być związane z tarczycą. Na wszelki wypadek proszę dodatkowo oznaczyć morfologię z rozmazem, glukozę, profil lipidowy oraz poranny kortyzol. Już z samej morfologii krwi można "wyciągnąć" sporo informacji na temat Pani zdrowia.

Pozdrawiam serdecznie.

Dr n. med. Marek Derkacz
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista diabetolog
specjalista endokrynolog

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty