Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 2 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co powinnam zrobić mając takie wyniki badań?

Dobry wieczór zacznę od tego że jestem młodą osobą 22 lata. Zmagam się od roku z niedoczynność tarczycy i Hashimoto A teraz dodatkowo doszła insulinoodporność. Moje wyniki które były robione w październiku: Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 2,36 pg/mL 1,71 — 3,71 a1 - Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 0,76 ng/dl 0,70 — 1,48 a1 Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) ↑ 13,047 µlU/mL 0,350 — 4,940 a1 Wyniki robione w styczniu: Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 2,56 pg/mL 1,71 — 3,71 a1 - Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 0,71 ng/dl 0,70 — 1,48 a1 - Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) ↑ 44,913 µlU/mL 0,350 — 4,940 a1 - P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) ↑ 743,25 lU/mL < 5,61 a1 - Nie wiem co mam o tym myśleć co powinnam zrobić. Schudnąć nie mogę bardzo ciężko.
KOBIETA, 22 LAT 3 miesiące temu

Problemy hormonalne kobiet

Dzień dobry,

warto wybrać się do endokrynologa, który dobierze odpowiedni lek i dawkę, w celu ustabilizowania TSH. Warto również wykonać badanie USG tarczycy, tak żeby lekarz mógł jak najszybciej wdrożyć leczenie. Jeżeli endokrynolog nie pomoże w kwestii insulinooporności, proszę wybrać się do diabetologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy